Testovi mobitela

GOOGLE Nexus S

Nexus S Nexus S Nexus S Nexus S Nexus S Nexus S Nexus S Nexus S Nexus S Nexus S Nexus S
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Dimenzije uređaja (mm) 63 x 124 x 11
Masa uređaja (g) 129
Operativni sustav Android 2.3 Gingerbread
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 800
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2560 x 1920)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WLAN WiFi
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1500
Vrijeme razgovora 2G (h) 14
Vrijeme čekanja 2G (h) 713
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija A-GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Nexus S(econd)
Autor: Dejan Pavlović

Google je za izradu svog novog mobitela ovoga puta odabrao Samsung. Nexus S dolazi sa najnovijim Androidom – 2.3.3

Google Nexus S nastavlja tamo gdje je Nexus One stao. Iako je iz Googlea u više navrata bilo opovrgavano da će izdati nasljednika svog prvog telefona u redakciju nam je ipak pristiglo Samsungovo viđenje Google smartphonea.

 

Uređaj se hardverski ne razlikuje previše od svog starijeg brata ili nekih drugih modernijih smartphonea, ali svakako ga ističu najnovija verzija Android OS-a 2.3 i nekoliko zanimljivih dizajnerskih dijelova.

Sadržaj pakiranja

U redakciju nam je došao samo mobitel i punjač, pa nam tako točan sadržaj pakiranja nije poznat.

Ergonomija, dizajn i izrada

Osim operacijskog sustava, Nexus S na ovom polju doslovno briljira. Cijeli uređaj je oblog dizajna i savršeno leži u ruci. Stražnja strana mu je izrađena od plastike s točkastim uzorkom koja je također obla pa kada primite mobitel u ruku on uistinu i postaje dio dlana. Ovom dojmu svakako pridonosi i mala grba koja se nalazi pri dnu stražnje strane, a služi kako bi mobitel točno sjeo ispod malog prsta. Izrada je također sjajna – mobitel djeluje čvrsto i odaje dojam trajnosti.

 

Posebnost dizajna se očituje u tome što je čak i ekran poprimio oble konture, pa je tako Nexus S prvi mobitel koji ima zakrivljeni odnosno udubljeni ekran.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301498181.JPG http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301498439.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran je dio mobitela koji dominira cijelim uređajem. Veličine je 4“ i rezolucije 480x800 piksela. Izrađen je u SuperAMOLED tehnologiji pa je prikaz boja i kontrast odličan. Kut gledanja je iznimno visok, a što smo mogli primijetiti u naizgled običnoj situaciji. Npr. kada smo vadili mobitel iz džepa kako bi provjerili eventualne propuštene pozive, bilo je dovoljno izvući samo malo mobitel i ekran je, bez obzira na to što je bio paralelan s tijelom, bio jasno čitljiv.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Nexus S je prvi mobitel koji nam donosi Android 2.3, odnosno Gingerbread. Općenito je poznato da je velika prednost Googleovih telefona u tome što sve nadogradnje na njih dolaze u najkraćem mogućem roku pa se tako ne morate oslanjati na razne proizvođače mobitela koji (ne)će izdati nadogradnju. Ova tvrdnja se pokazala i u praksi istinitom, jer je Nexus S od svog izlaska s verzijom 2.3 dobio čak 3 nove nadogradnje te je trenutna verzija softvera koja pokreće ovaj smartphone 2.3.3.

 

Gingerbread donosi nekoliko noviteta. Prvi, a i najočitiji je nešto drugačiji dizajn. Sada je gornji izbornik – u kojemu se nalaze sve informacije o propuštenim pozivima potpuno crn, a ikonice su svjetlo zelene boje. Ova nova tamnija tema je posebno efektna na Nexusu jer se gornji izbornik stapa s mobitelom (koji je također potpuno crn) pa zelene ikonice djeluju kao da su dio kućišta mobitela, a ne dio ekrana. Efektno!

 

Početni ekran je ostao praktički nepromijenjen. I dalje se radi o tipičnom Android rješenju koje donosi 5 panela koje je moguće mijenjati skrolanjem lijevo odnosno desno. Pri dnu se nalaze 3 ikone. Lijevo je ikona za ulazak u telefon, desno ikona preglednika, a u sredini ikona za prikaz svih aplikacija. Ikone su nažalost statične, pa ih je nemoguće promijeniti s nečim drugim što je svakako zamjerka.

 

Iako je Gingerbread najnovija iteracija Androida sami OS i dalje pati od dječjih bolesti. I dalje je nemoguće dodati mape u aplikaciji poruka pa je time i grupiranje poruka onemogućeno! Ne možemo ne primijetiti da je ovo funkcija koju su imali čak i puno stariji mobiteli. Osim ovog nedostatka uočili smo još jednu sitnicu koja nas je dosta smetala. Radi se o tipkama za promjenu glasnoće. U starijim verzijama Androida stišavanjem glasnoće tona do minimuma mobitel je ugasio sve zvukove i automatski upalio vibraciju za poruke/pozive. Dodatnim pritiskom na tipku stišavanja uklonili smo i vibraciju pa je mobitel bio u „silent“ modu. Gingerbreadom je nažalost ova funkcija onemogućena pa je sada za potpuno stišavanje mobitela potrebno otići u glavni meni, pronaći sounds i tek tamo promijeniti mod na potpuno stišano.

 

Mobitel radi brzo, brže od Samsungovog Galaxy S-a koji dijeli vrlo slične hardverske karakteristike kao i Nexus S, ali ima i stariji operacijski sustav pa možemo zaključiti da je Gingerbread najbrži Android OS do sada. Skrolanje kroz početni ekran je fluidno čak i uz postavljanje live wallpapera. Popis aplikacija se prikazuje s 3D efektom, a i skrolanje kroz popis aplikacija je također fluidno, bez obzira na live wallpaper, što je neke prethodne mobitele itekako znalo usporiti.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301498283.JPG http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301498302.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kontakte je u imenik moguće dodavati sinkronizacijom s vašim Google računom nakon čega će oni automatski biti prikazani, ili pak izravnim dodavanjem u memoriju uređaja.

Sitnu zamjerku imamo na automatsko importanje kontakata sa SIM kartice pa su se tako nakon sinkronizacije kontakata s Google računom i automatskog uvoza sa SIM kartice pojavili brojni dupli kontakti. Bilo bi dobro kada bi mobitel prikazao neku obavijest o tome da li želimo uvesti kontakte sa SIM kartice ili ne.

 

Pozivi koje smo napravili s Nexusom S su bili dosta dobre kvalitete. Jačina zvuka je na zadovoljavajućoj razini kao i sama kvaliteta zvuka koju možemo čuti od sugovornika. Nažalost, mobitel nema ugrađen drugi mikrofon za poništavanje smetnji, ali bez obzira na ovaj nedostatak sugovornici su također čuli dovoljno jasan glas, čak i u glasnijim uvjetima okoline.

 

U mobitelu je osim Google računa moguće dodati i Facebook račun. Njegovim dodavanjem se dobiva opcija unosa svih kontakata s te društvene mreže. Osim toga, moguće je i postojeće kontakte integrirati s Facebook kontaktima pa u ovom slučaju u imeniku se prikazuju najnoviji statusi određenih osoba i skidaju slike profila direktno s Facebooka.

Nažalost, za sve ostale društvene mreže morat ćete posegnuti za rješenjima na Marketu. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301498326.JPG

E-mail i poruke

U Nexus S-u se nalazi i nova Gmail aplikacija. Sučelje je ponešto dorađenije pa se tako sada u gornjem dijelu nalaze dvije tipke: „Inbox“ i tipka e-mail adrese. Odabirom inboxa prikazuju se sve mape koje pripadaju tom e-mail računu, a tipkom e-mail adrese prikazuju se svi e-mail računi na mobitelu, kao i broj nepročitanih poruka po pojedinom.

Odličan dodatak je i mogućnost batch operacija, odnosno mogućnost istovremenog brisanja većeg broja poruka što je svakako koristan dodatak. Ovo spominjemo zato jer osim Gmail aplikacije mobitel dolazi i s klasičnom e-mail aplikacijom (u koju je moguće upisivati e-mail račune koji nisu od Googlea) koja nažalost nema ovu opciju.

 

Aplikacija poruke je nepromijenjena već podosta vremena. Pa je tako pregled poruka moguće u tkz. threaded modu, uz dobar dodatak u vidu prikaza avatara kontakta koji vam piše. Na žalost, i dalje nema opcije stvaranja mapa, funkcije koja na mnogim drugim mobitelima postoji već jako dugo vremena.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301498349.JPG

Procesor, memorija

U Nexus S-u se nalazi Samsungov Hummingbird procesor koji radi na 1 GHz. Već smo se ranije imali priliku družiti s ovim procesorom u Samsungovom Galaxy S mobitelu i već se tamo pokazao odličan. Treba istaknuti da osim glavnog procesora ovaj mobitel ima i dodatni grafički koprocesor  koji prema svim benchmark testovima postiže sjajne rezultate te ga se može proglasiti i najboljim GPU-om na tržištu mobitela.

 

S mobitelom dolazi i 16 GB ugrađene memorije, od kojih je otprilike 14 GB dostupno korisniku za instalaciju aplikacija ili pohranu podataka koji se snimaju kamerom.

Nažalost, Nexus S nema utor za microSD karticu što nam se učinio kao ogroman nedostatak, posebno zbog toga što su već izdane i microSD kartice od 32 GB. Nije nam jasno zbog čega se Google odlučio na rješenje bez microSD utora, ali ako će se i u budućnosti ugledati na neka druge kompanije koje nude slične nedostatke (Apple) budućnost nije svjetla. Ipak, 14 GB je jako velika memorija tako da to i ne mora baš biti nedostatak za pojedine korisnike.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301498370.JPG

Baterija i trajanje

Trajanje baterije niti je dobro, a niti loše. U slučaju da su vam uključene sinkronizacije e-mailova, odnosno konstantna konekcija na 3G mrežu mobitel ćete morati puniti svaku večer. Ako se isključe sinkronizacije e-mail poruka i obavi se prosječno oko sat vremena telefonskih razgovora, pošalje 10-ak SMS poruka te snimi nekoliko fotografija kao i kraćih video isječaka baterija mobitela može trajati dan i pol do dva dana.

Multimedija, FM radio, glazba

Glazbeni player mobitela je tradicionalan. U gornjem dijelu playera se nalaze četiri ikone pomoću kojih je moguće birati izvođača, albume, pjesme ili snimljene playliste. Skrolanje kroz liste je jako brzo, a korisna je stvar što se na desnoj strani liste nalazi kvadratić kojega je moguće povući prema gore ili dolje i brzo doći do dijela liste koji počinje određenim slovom kojega ste izabrali povlačenjem kvadratića.

 

Na donjoj strani mobitela se nalazi 3,5 mm utor za slušalice. Zamjerka je što se nalazi na donjoj strani pa ako vam je mobitel u džepu mora stajati naopako. Osim smještaja nedostatak smo našli i u nemogućnosti mijenjanja pjesama pomoću ugrađenog gumba na slušalicama.

 

Samsung nažalost nije ugradio FM prijemnik u Nexus S pa niti slušanje vaših omiljenih radio stanica neće biti moguće, barem bez dobrog Internet paketa koji vam dopušta stream.

Fotoaparat i video

Na stražnjoj strani uređaja mjesto je našla 5 megapikselna kamera s LED bljeskalicom. Okidanje slika je moguće samo iz aplikacije kamere putem dostupne tipke na zaslonu jer Nexus S nema fizičku tipku okidača.

 

Sučelje kamere je minimalistički uređeno. Na desnoj strani se nalazi prekidač kojim se odabire video snimanje ili snimanje fotografija. Iznad njega se nalazi mala sličica zadnje snimljene fotografije, a ispod prethodno spomenuta tipka za snimanje.

 

Iz aplikacije je direktno moguće odabrati i postavke snimanja pa se tako može odabrati mod fokusiranja kao i razni modovi snimanja. Za testiranje modova smo probali postaviti „noćni mod“ i snimiti fotografiju u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Rezultate koje smo dobili nisu previše zadovoljavajući. Slika je bila u potpunosti išarana šumom, boje su bile neprirodne i previše isprane, a fotografija u cijelosti je bila podosta zamućena.

 

Snimanjem iste fotografije u „auto modu“ rezultati su se poboljšali, iako je problem s lošim bojama kao i povećanim šumom i dalje bio prisutan.

 

Kada je u snimljenoj sceni bilo prisutno više svjetla situacija se dramatično popravila. Dobili smo fotografije koje su dobro izgledale, s puno boljom reprodukcijom boja i smanjenim šumom.

Povezivost i Internet pretraživač

Mobitel je moguće spojiti na WiFi mreže (bitno je napomenuti da osim što podržava b/g standard moći ćete ga spojiti i na WiFi mreže s n standardom).

Naravno da su podržane i brze 3G veze kao i konekcija na GPS satelite (s podrškom A-GPSa).

 

Internet pretraživač je u najnovijoj verziji Androida također dobio poboljšanje brzine koja je uistinu i primjetna u otvaranju web stranica. Za usporedbu smo uzeli Motorolu Milestone XT720 koja ima Android 2.1 i Nexus S, spojili smo ih na istu WiFi mrežu te krenuli učitati www.mobil.hr. Stranica se na Nexus S-u učitala 3 sekunde brže nego na Motoroli.

Skrolanje kroz stranice, kao i pinch to zoom su radili odlično. Ali, ipak smo naišli i na jednu lošu stranu pretraživača.

 

Naime, pošto se na mobitelu nalazi Andorid u verziji 2.3 moguće je skinuti i najnoviji Adobe flash plugin. Njegovim skidanjem i instalacijom nam se značajno smanjilo pozitivno iskustvo surfanja webom. Skrolanje se uvelike usporilo, pa je tako bilo potrebno prijeći prstom cijelom duljinom ekrana kako bi se stranica i najmanje pomakla. Ovo je definitivno veliki minus.

 

Ako izuzmemo veliko usporavanje skrolanja, flash player je radio dosta dobro. Odlaskom na www.youtube.com moguće je pregledavati sve filmiće kao i na računalu, bez zastajkivanja.

Navigacija

S mobitelom nije došla dodatna aplikacija kojom bi se mogli navigirati, ali kao i u svakom Googleovom telefonu, na raspolaganju imate Google maps. I to novu verziju 5.0!

 

Najnovija verzija Google mapsa omogućava 3D pregled terena. Zumiranjem na najveću vrijednost u većim gradovima se prikazuju 3D zgrade koje je moguće pregledavati iz bilo koje perspektive. Nažalost, usluga prikaza 3D terena je za sada dostupna samo u većim gradovima Amerike pa mape kod nas još nisu dobile ovu funkciju. Ali čekamo...

Uredski paket

S mobitelom ne dolazi aplikacija za uređivanje dokumenata, ali dakako da je moguće na Marketu pronaći jednu. Preporučujemo Documents to go.

Documents to go je besplatna aplikacija za pregledavanje dokumenata (puna verzija koja omogućuje editiranje se plaća) i na Nexus S-u radi odlično. Otvaranje dokumenata, kao i renderiranje PDF-ova je bilo jako brzo uz točan prikaz (kako bi dokumenti izgledali i na računalu).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301498419.JPG

Organizator i alarm

Organizator se oslanja na sinkronizaciju s Google računom. Moguće je dodavati razne evente u kalendar. Eventima je moguće dodijeliti lokaciju, kontakte koji dijele događaj te podsjetnike koji će vas podsjetiti na događaj u prethodno definiranom razdoblju.

 

Nepraktična stvar kod kalendara je onemogućeno brzo dodavanje novih evenata. Za dodavanje je potrebno stisnuti tipku menija nakon čega se treba odabrati „more“ i tek onda dobivamo opciju za dodavanje eventa. Bilo bi odlično da postoji jednostavnija kratica za ovako čestu radnju kao što se može vidjeti na mobitelima koji dolaze sa Androidom 2.1.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301498474.JPG

Aplikacije i igre

Nažalost, Googleovi telefoni ne dolaze s nikakvim dodatnim aplikacijama, osim standardnih Googleovih. One su već prethodno spomenute Gmaps, Gmail, Market, Google Earth i Gtalk. Za ostalo je tu Market...

 

Sudeći prema specifikacijama ovaj mobitel ima odličan grafički čip kojega smo isprobali u demo HD igrice. Skinuli smo demo Need for Speed Shift i krenuli voziti. Detalji, kao i igrivost su nas iznenadili. Praktički smo u rukama imali grafiku koju proizvode igraće konzole, pa smo prije nastavka pisanja recenzije napravili višesatnu pauzu...

Benchmark

Na Quadrant Standardu Nexus S prosječno postiže 1400 bodova. Što je sjajan rezultat. Samo za usporedbu HTC Desire koji također ima 1 GHz procesor postiže oko 800 bodova, ali očito da je puno bolji grafički procesor u Nexus S donio značajno povećanje bodova.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301498400.JPG

Cijena

Nexus S je u trenutku testiranja dostupan  samo u Vipnetu, a cijena bez potpisivanja ugovora je 4.499 kuna. Na razini je do sada predstavljenih mobitela ovog ranga (Sony Ericsson Xperia X10, Samsung Galaxy S, HTC Desire S).

Cool faktor

Cool faktor mobitela je definitivno dizajn. U slučaju da se želite u društvu isticati sa jedinstvenim mobitelom, koji ima zakrivljeni zaslon, ovo je izbor za vas. Osim jedinstvenog ekrana poglede će plijeniti i cjelokupni dizajn mobitela koji je moderan  i svakako se  ističe iz gomile sličnih uređaja. Nešto manjem cool faktoru pridonosi plastika na stražnjem dijelu kućišta.

Zaključak

Ako ćemo u zaključku ponuditi kritični osvrt svakako bi istaknuli da Nexus S ne donosi preveliku evoluciju u odnosu na prvu verziju Nexusa – Nexus S. I dalje je riječ o istoj rezoluciji, procesoru i količini radne memorije. Razlikuje se u puno većoj internoj memoriji kao i puno boljem i modernijem dizajnu. Upravo bi dizajn, odličan zakrivljeni ekran i najnovija verzija Androida mogli biti odlučujući faktori zbog kojih bi i preporučili ovaj mobitel, ali obzirom na poveću cijenu kao i podosta opcija na tržištu koje su po specifikacijama bolje i povoljnije, preporuka će izostati.

 

 

 

Plus

+ odličan dizajn

+ zakrivljeni ekran

+ novi Android OS

 

Minus

- nedostatak utora za microSD kartice

- nema FM radio

- cijena

Konkurencija

Samsung Galaxy S

 

Po specifikacijama izuzetno sličan, iako mu nedostaje cool faktor kojega ima Nexus S, a osim njega i najnoviji Android. Mogli bismo ga preporučiti jer mu je cijena dovoljno pala da bude konkurentan Nexus S-u, bez obzira na nekoliko nedostataka.

 

HTC Desire


Već relativno star uređaj koji također nudi slične specifikacije kao i Nexus S, a u slučaju da volite društvene mreže i HTC-ovo Sense sučelje te imate dovoljno strpljenja da pričekate nadogradnju na Gingerbread mogli bismo ga preporučiti.

 

 

 

Komentari

Rasko

15. ožujka 2012 - 10:24 Prijavi neprimjeren komentar

telefon je ekstra dobio sam ga i koristim ga nekih 1mjesec nema nikakvi problema stekanja restartovanja extra je masina podrzava jako zahtjevne igre sve naj predlazem ga svakom nece se pokajati

Rasko

05. veljače 2012 - 13:49 Prijavi neprimjeren komentar

fon je extra upravo sam ga narucio jedva cekam da stigne to je i moj prvi android pun pogodak jer podrzava najnovije verzije androida brz je i mocan

Nebitan si

21. srpnja 2011 - 15:11 Prijavi neprimjeren komentar

I ja bih vakav mobitell

Odgovori